БАСП на младежкия фестивал MY SOFIA YOUTH WITH CAUSES

11.08.2023

11-12 август 2023 г., София

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на година до 11 май 2023 г. са открити нови 77 ХИВ – серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната от 1986 г. до сега са 4 125 лица. 86% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път и 14% – при инжекционна употреба на наркотици. Към 31 март 2023 г. общо 2 236 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 2 200 (98%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия.
От БАСП участвахме в Младежкия фестивал MY SOFIA YOUTH WITH CAUSES (11–12 август 2023 г.), организиран от Столична община, който се провежда в кино Кабана.
Музика под открито небе, различни активности и кампании с каузи разнообразяваха събитието.
На нашия щанд имаше разработени от нас материали и кондоми на партньорите ни DUREX, а колегата Дани Дикова информира младежите къде и кога могат да се тестват и да проверят своя ХИВ статус.


На откритата сцена през първия ден след 20 ч. концерт изнесе култовата група „Остава“. В съботния ден под звездното небе, гостите на събитието се насладиха на прожекция на любимата комедия от режисьора Иван Андонов „Опасен чар“, с Тодор Колев.
Събитието постави под светлините на прожекторите още три кампании с кауза: за осиновяване на бездомни животни, превенция на употребата на алкохол и наркотични вещества и подкрепа на хора с интелектуални затруднения.
#БАСП #кауза #тестване #ХИВ #СПИН #фестивал #столична #община #кино #кабана