Даниела Дикова

Здравен мениджър и консултант на медицински център „Семейно планиране”

БАСП в София - централен офис

ddikova@bfpa.bg

Завършва Полувисш медицински институт към Медицинска академия София (1981) и магистратура по „Здравни грижи и мениджмънт” към факултет Обществено здраве към Медицинския университет (2006). Работа в Националния институт по вътрешни болести към Александровска болница (1982–2000) и в БАСП (от 1992 г.). Опит като консултираща сестра и консултант в областта на контрацептивното консултиране, репродуктивно здраве, обучение на младежи, здравни специалнисти, превенция на ППИ, ХИВ/СПИН, безопасно сексуално поведение, нежелана бременност, човешкия папиломен вирус; здравно-образователни сесии по училища, обучение връстници обучават връстници. Асистенция при взимане на проби за полово-предавани болести, рак на маточната шийка.

През 2003 г. БАСП създаде концепция за развитие на социално предприятие (медицински център) с идея да генерира приходи, които да се изразходват за осъществяване на основните цели на организацията. По онова време тази концепция беше съвсем нова за България и въпреки административните трудности, медицинският център успя да заработи и съществува и до сега. Така моята роля се свърза трайно с организирането и управлението на медицински услуги в областта на сексуалното и репродуктивно здраве.
Обичам и много ми е приятно да чувам думи като „Благодаря Ви!”, „Имам доверие само на Вас!”, „Моя приятелка ми препоръча да посетя центъра.”… В натовареното ми ежедневие в професионален и личен план, когато успявам – открадвам за себе си свободно време за приятни моменти със семейството и домашните ни любимци, за театър, опера или увлекателно четиво. По характер съм сговорчив човек, но понякога видимо изразявам емоционалността си, което не винаги е добре за околните.
Вдъхновявам се от коректността, професионализма, всеотдайността и прямотата на съпруга ми и добрите дела у хората. Работата ми с позитивни, борбени и жадни за знания и усъвършенстване млади хора ме обогатява и изпълва с надежда. Става ми много приятно като наблюдавам как плахи тийнейджъри, дошли за първи път преди време в медицинския център, след години се превръщат в щастливи родители. Опитвам се да предавам знанията, личния и професионалния си опит на хората, които посещават кабинета ни, за да могат да изградят отговорно отношение към здравето си и това на партньора си.

Интервю от поредицата на кампанията Кондом с кауза:

Даниела Дикова, мениджър КС “Семейно планиране”: От трънче на роза не можем да се заразим с ХИВ (1 част)

Даниела Дикова, мениджър КС “Семейно планиране”: За да остане България страна с ниско разпространение на ХИВ (2 част)