ЗЦ Семейно планиране – често задавани въпроси

1. Какви са преимуществата на хормоналните контрацептиви?

Не пречат на удоволствието от сексуалния контакт

Обикновено менструацията става по-къса, не толкова обилна и болезнена.

Могат да облекчават предменструалния синдром

Почистват кожата от акне

2. Знам, че трябва да взимам таблетките ежедневно, ами ако все пак пропусна?

Ако все пак се случи да пропуснеш таблетка, не бързай да се притесняваш. Ако са изминали не повече от 12 часа от момента, в който е трябвало да я приемеш – просто я взимаш. Ако са изминали повече от 12 часа, отново я приемаш и продължаваш да следваш “графика”, но задължително до края на опаковката използваш и друг контрацептивен метод – например презерватив.

3. А какво представлява спиралата?

Спиралата представлява малък предмет, изработен от пластмаса и мед, с две тънки и меки корди накрая. Освен мед други метали, които се използват, са платината и среброто. Най-съвременните спирали съдържат и хормони – за допълнителна сигурност. Спиралата предпазва от нежелана бременност в продължение на пет или десет години – това винаги е указано на стерилната опаковка. Разбира се, тя може да бъде извадена и по-рано, ако искаш да си имаш дете.

4. Как се поставя ?

Поставя се единствено от специалист – АГ лекар. Обикновено това става в края на менструацията или в първия чист ден след нея. Първо той трябва да се убеди, че не си бременна, не си заразена със сексуално преносима инфекция и че нямаш друг АГ проблем.

5. Чувала съм, че съществува и женски презерватив? Как изглежда?

По вид той твърде наподобява мъжкия. Изработен е от същия материал, както и мъжкия. Поставя се във вагината преди полов акт.

6. Какво означава спермицид?

Спермицидите са химически вещества, които се поставят във влагалището преди половия акт. Те могат да бъдат във вид на кремове, пяни, гелове, глобули или гъби.

7. Кои са най-често срещаните сексуално преносими инфекции?

Гонорея (трипер). При мъжете гонореята се проявява като жълто или зеленикаво гнойно течение. Засяга лигавицата на уретрата. Предизвиква усещане за парене при уриниране. При жените е засегната лигавицата на маточната шийка, наблюдава се същото течение. Обикновено симптомите се проявяват 3 до 5 дни след инфектирането, понякога обаче и по-късно.

Добре е да знаеш и, че при една пета от заразените мъже и при половината от заразените жени в началото няма видими симптоми. Ако не се лекува своевременно, гонореята може да доведе до сериозни последствия – възпаление на яйчниковите тръби при жените, възпаление на уретрата или тестисите при мъжете. Диагноза – чрез микроскопско изследване на уретрален и цервикален секрет.

Хламидия. Тази болестотворна бактерия причинява възпаление на репродуктивната и отделителната системи. Хламидиалната инфекция може да протече по три различни начина:

Бактерията се размножава активно, появява се течение и парене при уриниране. Възпалява се и маточната шийка. Тези симптоми се появяват 5 до 12 дни след заразяването, а понякога и значително по-късно.

Бактерията се размножава, но няма никакви явни симптоми.

Бактерията се размножава бавно, без външни симптоми.

Инфекцията е скрита, но може по всяко време да се активира от други дразнители. Ако не се лекува своевременно, хламидиалната инфекция може да доведе до възпаление на яйчниковите тръби, а то от своя страна – до стерилитет или проблеми по време на бременността. Диагнозата се поставя чрез тест

Кондилома. Кондиломите (полови брадавици) се появяват по гениталиите. Обикновено те имат грапава повърхност и растат на гроздове, които могат да бъдат и доста големи. Появява се сърбеж. Брадавиците могат да бъдат и просто набъбвания с цвета на кожата, в този случай се диагностицират доста трудно. Обикновено 2 до 8 месеца след заразявенето се появяват и първите кондиломи. Лечението (и на двамата партньори) често се затруднява поради този дълъг инкубационен период. Вирусът-причинител е открит при много жени, които имат клетъчни промени на маточната шийка. И тъй като тези промени често водят до ракови заболявания, препоръчително е тези жени по-често да правят профилактични АГ прегледи. Диагнозата се поставя чрез клиничен преглед от специалист – външно по клинична картина, цитология, колпоскопия, уретроскопия.

Кандидоза. Болестотворният организъм Candida albicans ще откриеш в тялото на всеки човек. Размножителният му процес може да излезе извън контрол в различни случаи:

при бременност;

при наличие на други вирусни заболявания,;

при прием на определени антибиотици;

при полов контакт със заразен.

Ще познаеш кандидозата по зачервяване и сърбеж по вулвата, вагината, пениса или ануса, по белезникавото вагинално течение с неприятна миризма, както и при болка при миене или по време на полов акт. Кандидозата може да се разпространява не само по полов път. Диагнозата се поставя чрез микробиологично изследване.

8. Как мога да се заразя с ХИВ?

Пътищата на заразяване са три:

Полов (при полов контакт с носител на вируса (анален, вагинален или орален секс ), при обмен на телесни течности като еякулат, вагинален секрет или кръв;

Кръвен (при преливане на заразена кръв, при досег със заразена кръв върху игли, спринцовки и други инструменти – например инструменти за татуиране или перфориране на уши );

Вертикален – от майка на бебе (при заразяване на неродено дете в утробата на заразената му майка, при поемане на заразена кърма).