Финална среща по проект LYRA

05.06.2024

Долна баня, 3-5 юни 2024 г.
Семинарът „Застъпничество за СРЗ и младежки кампании – споделяне на опит и план за бъдещи дейности“ по един от проектите ни – за изграждане на млади лидери, се проведе в дните между 3 и 5 юни 2024 г. в Долна баня.
Обсъдихме учебните посещения на младежите в няколко институции, които се осъществиха през април тази година. Тогава момчетата и момичетата от Дупница, Бяла Слатина и Симитли посетиха, срещнаха се с хора, работещи там, и разбраха как работят ДАЗД, НЦОЗА, УНИЦЕФ, Британския съвет и МоМ. Те имаха за задача да научат подробности за ежедневието и основните дейности на организациитe, както и да разберат как те работят за и с уязвими групи. Наученото представиха под формата на презентация на събитието, където присъстваха и някои от техните ментори от институциите. В рамките на срещата присъстваха и колеги от НПО, които споделиха добри практики и предстоящи инициативи на техни организации. В рамките на този проект младежите реализираха кампании за превенция на някои заболявания, а също така за разпознаване на фалшиви новини в общностите си. Бъдещите лидери заявиха желание да бъдат включени в някои от предстоящите инициативи, свързани с безопасно интернет сърфиране на деца и подрастващи.

Проектът LYRA (Launching Young Roma Advocates, 2020 – 2024) има за цел да идентифицира и допринесе за преодоляване на неравенствата в маргинализирани ромски общности, чрез овластяване на млади ромски лидери и „изнасяне” на знания за ромите в обществото. Инициативата имаше фокус върху върху често подценявания и нестимулиран, а всъщност сериозен потенциал, който имат младите роми и върху недостатъчния обхват на здравните услуги по отношение на ромски деца, възрастни и младежи в националните програми по майчино и детско здраве.