Заключителна среща по проект „Младите говорят, младите избират“ в Албания

06.05.2023
Младите говорят, младите избират

От 3 до 6 май 2023 г. в Тирана девет членна делегация участва от името на БАСП във финалната среща по проекта “ Младите говортят, младите избират“, който се осъществява освен в България в още четири страни – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония. От наша страна в срещата участваха четирима от най-активните по проекта млади доброволци – Виктория, Алекс, Йоана и Мария, заместник-министърът на младежта и спорта Петър Бучков, главният експерт от НЦОЗА Анина Чилева, изследователят Венелин Стойчев и Рада и Поли от екипа на БАСП.

Представихме резултатите от работата на българския екип и филма по проекта, а Йоана Пенчева говори за основните искания на младите хора. Вторият ден срещата се пренесе в албанския Парламент заедно с председателите на комисиите по здравеопазване и младежта, където Виктория Николова говори за достъпа на младите хора до здравни грижи. Беше подписана декларация с исканията на младежите за промени в здравните системи и образованието, съобразени с техните нужди. Колегите ни единодушно и нееднократно казаха, че работата на българския екип е вдъхновение за тях. През цялото време на срещата с нас участваха посланикът на РБългария в Албания Ивайло Киров и неговият заместник Асен Пачев, които ни накараха да се чувстваме специални и обгрижени.

Надяваме се през лятото да сме домакини на среща в София, за да продължим да работим заедно със и за младите. Огромни благодарности на програмата MSD For Mothers на компанията MERCK, която подкрепя проекта и в петте държави. #yvyc #msdformothers