БАСП с награда за Проект на годината 2023

02.07.2024

Щастливи сме, защото един от номинираните проекти в тазгодишната селекция на фондация „Лале“ – „Младите говорят, младите избират“ – нашият проект, с който много се гордеем, беше забелязан и награден.

За да го отличат сред всички номинрани, работиха: Цветанка Минчева, главен изпълнителен директор и председател на УС на УниКредит Булбанк; Снежина Петрова, актриса и ръководител на Департамент „Театър“ на Нов български университет; Цвета Николова, журналист в програма „Христо Ботев“ на БНР; Ирена Комитова, представител на The Economist Group; Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата.
Това се случи на специална церемония в Софийската градска художествена галерия на 2 юли 2024 г. между избрани картини на големия български художник Дечко Узунов, събрани в изложба по случай 125 години от рождението му.
Проектът ни „Младите говорят, младите избират“ (2021–2023) беше международен. В него участваха партньорски организации от Албания, Босна, Косово и Северна Македония. За нашата страна работихме ние от БАСП, а цялостната координация се извършваше от Международната федерация по семейно планиране с подкрепа по програмата за социално отговорен бизнес на компанията MSD.

Горди и щастливи сме, че успяхме да осъществим изследване и да разберем по-добре какво беше въздействието на COVID-19 върху достъпа на младите хора до здравни услуги, както и какви са дефицитите и най-приоритетните дейности, към които бихме могли да допринесем. Както и направихме. В изследването стана ясно, че психичното здраве е едно от най-важните неща за младежите, но всъщност в страната ни няма достъпна услуга, която да поема нуждите на хората, които търсят подкрепа. Така наши младежи-доброволци създадоха и поддържат платформата за безплатна психологическа помощ One Click Away, която за времето на своето съществуване вече има извършени повече от 350 консултации и продължава да работи. Продължаваме да търсим финансиране за нея и занапред. Работихме с уязвими общности, като направихме така, че младежи от няколко университета и от няколко ромски махали да работят в екипи, за да търсят локални проблеми, да ги дефинират и да предлагат заедно решения за тях.

Така имаме осъществени изложби, включително показани в две общини – Дупница и Благоевград, с които младежите реализираха дейности по застъпничество; почистен и разкрасен тунел, вследствие на което Общината го и електрифицира; почистена шахта след изпратено от група младежи писмо до местните власти; реализирани здравна и информационна кампании. Няколко младежи работиха по филм, който представи цялостно проекта и дейностите по места.

Най-ценното, което постигнахме, е че те, младежите, продължават да поддържат връзки помежду си с ентусиазъм, и са готови да преодоляват нови предизвикателства в полза на своите общности, да въвличат и ентусиазират други младежи, за да стават по-силни и можещи. Ние от БАСП се радваме и продължаваме да ги подкрепяме.
Наградата – скулптура с лале в знак на признателност – e специално изработена от Георги Чапкънов-Чапа. Тя е за всички нас и за всички тях. Благодарим за признанието!